Workshops

 

 

Workshop trailerladen

 

Ben jij en/of je stalgenoten op zoek naar de kennis en techniek om zelf je paard te kunnen laden?
Sta je uren voor de trailer met een paard dat alles uit de kast haalt om niet in de trailer terecht te komen? Merkt je al snel dat je de enige niet bent door dat er allerlei mensen goed bedoelde adviezen komen geven maar het uiteindelijk ook niet weten op te lossen. Dan is deze workshop waar alles duidelijk wordt over het laden van je paard voor meerdere mensen in jou omgeving heel interessant.

Paard laden
Tijdens het theoretische gedeelte leer je hoe je het beste resultaat berijkt met verschillende typen paarden. Een nerveus of bang paard vraagt om een andere aanpak dan een dominant of flegmatiek paard. Nadien volgt de praktijk waarin ik een lastig te laden paard zal leren trailerladen. Waarbij alle aspecten nogmaals aan bod komen.

Aan de slag
Met de opgedane kennis kan je daarna aan de slag om met elkaar of zelfstandig je paard te trainen. Zonder het gevaar door onwetendheid de problemen alleen nog maar groter te maken. Ongemerkt worden paarden vaak "omgekeert" getraind. Dat wil zeggen het paard komt uiteindelijk niet in de trailer terecht, waardoor wordt bevestigd dat wanneer hij niet wil dit uiteindelijk ook niet hoeft.

Opzet
Voor deze workshop zijn minimaal drie personen nodig, duurt ongeveer drie uur en kost €40 per persoon. Neem je een tweede persoon mee krijgt deze €10 korting. Interesse? Neem contact op via info@pkcoaching.nl of bel 0610263096

Workshop Leiderschap en communicatie

 

Typen paarden
Wil je méér leren over het gedrag van je paard en/of een nog betere verstandhouding en samenwerking? Ben je benieuwd naar de verschillende paarden typen en hoe je daar het beste uit kan halen? Hoe kleine en grote problemen in de praktijk ontstaan en hoe ze op te lossen?

In gesprek of niet
Paarden communiceren via lichaamstaal en zijn meesters in het zien van de kleinste bewegingen en gebaren en zijn uiterst gevoelig voor de intentie waarmee jij traint. Mensen communiceren voornamelijk verbaal en zijn zich vaak niet bewust van wat ze non-verbaal uiten. Hierdoor kan verwarring en miscommunicatie ontstaan, “je spreekt elkaars taal niet" waardoor de connectie niet ontstaat. Bijvoorbeeld tijdens het longeren gaat je paard ineens stil staan of in een andere richting lopen, in je houding lijkt niets veranderd maar wat dan wel. Je paard maakt je iets duidelijk maar snap jij wat hij "zegt"?

Geboren leider of toch niet
Paarden zijn van nature gewend een leider te hebben waarop ze kunnen vertrouwen, maar ben jij dat wel? De meesten van ons hebben geleerd om naast het paard te lopen maar welke boodschap geef je daar eigenlijk mee. Of ben jij zonder het te weten "omgekeerd" aan het trainen bijvoorbeeld met trailerladen? Wanneer een paard onvoldoende leiding krijgt neemt hij dit voor zijn eigen veiligheid zelf, wordt jij onbewust ook geleid door je paard?

Tot slot
Een hele interessante worshop met veel informatie waar je in de dagelijkse omgang met het paard iets aan hebt. Het is bij de meesten inmiddels wel bekent dat een goede samenwerking ook invloed heeft op je training in het zadel. Een win win situatie dus.

Opbouw workshop (ongeveer drie uur).

  • Theorie.
  • Demonstratie leiderschap en comunicatie met willekeurig paard.
  • Gelegenheid tot het stellen van vragen.

Kosten €45 pp. Neem je nog iemand mee krijgt deze €10 korting. De workshop vind doorgang bij deelname door minimaal zes personen.

Interesse? Neem contact op via info@pkcoaching.nl of bel 0610263096

Workshop (Anti)schriktraining

 

In deze workshop leren mens en paard in korte tijd hun zelfvertrouwen op een leuke manier te vergroten. Onverwachte situaties komen overal voor. Of je paard nu schrikt in een hoek van de bak of tijdens een buitenrit, zowel de dressuur- als recreatieruiters hebben er regelmatig mee te maken. Een van nature "bomproef" paard bestaan niet! Wel paarden die getraind zijn, veel gezien hebben en hun begeleider vertrouwen. Je leert omgaan met de stress van je paard en niet onbelangrijk, die van jezelf. Het paard reageert immers óók op jou als begeleider!

Kijken naar het type paard
Ieder paard schrikt wel eens, dat is natuurlijk gedrag en hoort bij het vluchtdier. Schrikachtigheid is niet zo erg, maar wanneer je de controle verliest en je paard onbestuurbaar word, is het echt gevaarlijk! Wanneer je voordien kan corrigeren en overbrengen dat het gevaar best wel meevalt en je samen de uitdaging aan kan, is er al veel gewonnen.

Een paard is een sensibel dier en reageert bij angst of onzekerheid instinctief, "eerst rennen en dan pas kijken" om zo eventuele roofdieren voor te blijven. Een mentale reactie die door angst wordt gevoed. Er ontstaat spanning en de mate daarvan bepaald de reactie van het paard. Wanneer één paard in paniek is geraakt, volgt vaak de rest en wat dan te doen? Net als bij de mens zijn er verschillende typen paarden die allemaal op hun eigen manier reageren op prikkels en dus een eigen aanpak nodig hebben. Een standaard schriktraining bestaat wat mij betreft dus niet, er wordt in de training naar de gehele combinatie gekeken. Deze workshop kan een zinvolle bijdrage zijn aan het plezier van ruiters die samen (buiten) rijden en is heel leuk om met elkaar te doen.

Vluchtreactie paard trainen
Door het paard te desensibiliseren kan je hem wennen aan bepaalde prikkels zodat de heftigheid van deze reactie zal afnemen. Hoe vaker een gecontroleerde prikkel wordt toegediend, hoe minder reactie hier uiteindelijk nog op komt. Door prikkels in verschillende maten van heftigheid toe te dienen kan je de vluchtreactie dus doen afnemen, waardoor het paard dapperder word. Denk maar aan het volgende. De "angst voor een roedel wolven in het bos" zal niet verdwijnen, maar het helpt erlangs te komen wanneer geleerd is hoe je dat het beste kan doen.

Wat leer je zelf
Het maakt niet uit welke prikkel je toedient, je kunt natuurlijk niet met alles trainen waar een paard van zou kunnen schrikken. Het gaat erom de uitdaging samen aan te gaan en deze steeds meer uit te bouwen in een samengesteld parcours. Je eigen vaardigheden als snelheid van handelen, maar vooral het wederzijds vertrouwen, zijn een onmisbaar onderdeel van de training. Net als het hebben van leiderschap en de juiste focus met gebruik van de juiste timing. Dit zijn de punten die in deze training centraal staan en zullen worden aangescherpt. Kortom, jij leert je paard vertrouwen te hebben in jou, zodat het "enge" situaties aan durft.

Opzet
Je werkt in de basiscursus met het paard aan de hand. Heb je de smaak te pakken of beheers je de basis al, dan is het mogelijk om op het paard een gevorderdencursus te volgen. De cursus kan individueel of per groep van maximaal zes personen bij jou op locatie gegeven worden en neemt ongeveer twee uur in beslag. Een buitenbak is bij droog weer voldoende, anders is een binnenbak aan te bevelen. Kijk voor prijzen hier.

Interesse? Neem contact op via info@pkcoaching.nl of bel 0610263096