Mag ik me even voorstellen?

 

Mijn naam is Margrit Blankwater geboren in 1957 te Utrecht en wil mijn persoonlijke verhaal en motivatie om met (probleem)paarden te werken met je delen.

guruSensibel paard.

Tijdens mijn werk in de gezondheidszorg stond de zorg voor mensen altijd centraal. In mijn privéleven viel het op dat er maar weinig “zorg” of eigenlijk goede trainers voor mens én paard bestonden.

In 1996 kocht ik zelf mijn eerste paard. Zijn naam was Grandioos, een lieverd maar in tegenstelling tot wat ik had verwacht bleek het een sensibel, bang en onzeker paard en absoluut niet verkeersmak. Dat bleek een behoorlijk obstakel omdat ik het liefst als recreatieruiter met een paard in de natuur te vinden was. Het heeft enige jaren geduurd waarin ik heel wat “spektakel” heb meegemaakt voor ik met hem een veilige buitenrit kon maken. Hij was alert en zag werkelijk alles!

Excuus
Ik heb toen veel dingen uit onwetendheid verkeerd gedaan, het was bijvoorbeeld vrij normaal een paard” in zijn eentje” te houden. Wat dat betreft heb ik nog heel veel paarden mijn excuus aan te bieden. Ik neem een paard zijn gedrag dan ook nooit kwalijk: hij reageert instinctief op een situatie waar wij mensen hem in plaatsen.

Grandioos
Uiteindelijk heb ik toch het leiderschap in zijn ogen verdiend en kreeg hij het vertrouwen om als stabiele factor voorop te lopen tijdens bosritten met jongeren die ik destijds leide. Een grote verantwoordelijkheid die ik toen zondermeer met hem aan durfde. In de jaren die volgde kon ik altijd op hem rekenen, deed hij zijn naam meer dan eer aan en doet dat (inmiddels hoog bejaard) nog steeds. Mijn interesse en basisvaardigheden in de omgang met (probleem)paarden zijn in deze periode ontstaan.

Niet te laden.
In 2010 kwam de vier-jarige Fries Rens in mijn leven. Met hem wilde ik ook graag weg kunnen met de trailer, maar dit bleek nog niet zo makkelijk te gaan. Na veel mislukte pogingen en alle fouten te hebben gemaakt die je maar kan bedenken, heb ik besloten om naar een theorieavond over trailerladen te gaan. Daar werden mij de ogen geopend over het natuurlijke gedrag van paarden, hun vergevingsgezindheid en de onnatuurlijke dingen die wij mensen van ze vragen. Ik begreep toen ook dat miscommunicatie tussen beide vaak gedragsproblemen veroorzaken.

Na deze avond wist ik het zeker; ik wilde meer kennis over het natuurlijke gedrag, de leerprincipes en trainingsmethoden voor paarden. Om ook anderen te kunnen helpen met ongewenst gedrag, het “opvoeden”en trainen van hun paard. Zodat het plezier van het samen zijn niet wordt bedorven door iets wat door een simpele training verholpen kan worden. In 2010 ben ik gestart met mijn bedrijf Pkcoaching met de bedoeling mijn kennis en kunde over te dragen met het ultieme doel gelukkige mensen en paarden achter te laten.

Opleidingen

 
  • Paarden en ponysport jeugdleidster NPPC (1995-1996)
  • Cursus pathologie Anatomie, Fysiologie en ziekteleer voor paarden (Universiteit voor diergeneeskunde Utrecht) (1996)
  • Cursus  communiceren met dieren (Crista Veenstra 2008)
  • Training Freestyle, los en grondwerk (Emiel Voest 2010)
  • Cursus individuele coaching met paarden (Takhi 2011)
  • Workshop Paarden als leermeester van leiderschap (Takhi 2011)
  • Gediplomeerd gedragsdeskundige voor paarden (2011- 2014)
diploma