Omgang en communicatie met je paard

 

joinupIn deze les maak je eerst kennis met de theorie van het los en grondwerken. Deze techniek is gebaseerd op non-verbale communicatie oftewel signalen die mensen onbewust met hun lichaam geven en paarden van nature snappen.

Hoe werkt non-verbale communicatie?

freestyleJe zit met iemand te praten en al snel krijg je het gevoel dat hij niet naar je luistert. Je vraagt: 'luister je wel naar wat ik vertel'? De ander zegt: 'natuurlijk, ik luister, vertel maar gerust verder'. Toch raak je de indruk dat hij met zijn gedachten ergens anders is niet kwijt, je ziet dat aan hem. Hij zit onderuit gezakt, kijkt je niet aan en gaapt telkens. Van zijn gezicht valt ook niet af te lezen wat hij vind van wat je hem vertelt. Daarom zeg je 'als het je toch niet interesseert vertel ik niet verder'.
In dit voorbeeld is een verschil in wat iemand zegt en wat jij aan zijn lichaam ziet. Je zult alleen maar willen geloven wat iemand zegt als hij dat met zijn gedrag bevestigd. Dat is de kracht van lichaamstaal oftewel non-verbaal gedrag.

Paarden communiceren onderling alleen met lichaamstaal en zijn sociale dieren die in de kudde van elkaar afhankelijk zijn .Een goede onderlinge communicatie is daarbij heel belangrijk om te overleven. Paarden zijn kwetsbaar als vlucht en prooi dieren en moeten de intentie van bijvoorbeeld een roofdier goed inschatten. Is hij op jacht of loopt hij ontspannen rond met een volle maag? Het is dus van belang de kleinste signalen op te vangen om op tijd te kunnen vluchten. Paarden reageren met hun gedragingen op deze manier op ons. Omdat we onze lichaamstaal niet bewust zijn kan er een vorm van miscommunicatie ontstaan. Waardoor jij niet begrijpt waarom je paard zich zo gedraagt als hij doet en voor het paard niet duidelijk is wat je van hem wil. Je leert in deze les wat het gedrag van je paard betekend en hoe je hier op een bewuste en voor het paard duidelijke manier op kan reageren

Een Goed gesprek.

Deze training is eigenlijk leren "een goed gesprek" te houden met je paard waarin jij de gespreksleider bent. Paarden zijn van nature gewend leiding te krijgen en zich met non-verbale signalen te laten sturen in de richting en het tempo dat door hun leider wordt aangegeven.

communicatieDit is wat jij in de les gaat leren. In een ruimte van 15 meter bij 15 meter ga je een loslopend paard sturen in de richting die jij wil. In stap, draf en galop op lichaamstaal. Kortom je gedraagt je als de natuurlijke leider van je paard. Paarden zijn zoals gezegd ware meesters in het lezen van deze signalen en vangen iedere verandering in jou houding op. Tijdens het werk krijg je dus ook een "antwoord" van je paard terug.

Ik leg je uit wat zijn houding en signalen betekenen. Wanneer je dezelfde "taal spreekt" zal je elkaar immers beter begrijpen. zo krijg je een nog betere verstandhouding met je paard wat je helpt in de omgang en training.

Tot slot

locatieEen paard dat onduidelijke signalen of signalen die elkaar tegen spreken krijgt, zal zelf de leiding nemen. Dit komt voort uit zijn natuurlijke behoefte zich als vluchtdier tegen gevaar te beschermen. In een kudde wordt een slechte leider zonder pardon buitenspel gezet. Iedereen kan zelf bedenken wat dit met betrekking tot het gedrag van je paard naar jou toe betekent. Vaak wordt dan gedacht dat het paard nerveus, ondeugend of erg dominant is. Meestal blijkt er sprake te zijn van miscommunicatie en onbegrip.

De training kan bij jou op locatie of bij PKcoaching worden gegeven.
De lessen zijn voor volwassenen en kinderen zowel privé als in een groepsles.

Heb je de basiscursus al gedaan, dan is er een vervolg cursus mogelijk waarbij we de puntjes nog eens op de i zetten, dieper op de stof in gaan en met verschillende (typen) paarden gaan werken. Het is interessant en leerzaam om zelf te ervaren tegen welke nieuwe uitdagingen je aan loopt wanneer je  met een voor jou vreemd paard aan het werk gaat.